Kapusta kiszona
Kapusta głowiasta pochodzi od swojego przodka - dzikiej kapusty, rosnącej na południowym i południowo-zachodnim krańcu Europy. Uprawiane dziś rośliny, różnią się znacznie od swojej formy wyjściowej. Jest to wynikiem naturalnego krzyżowania i świadomie kierowanej przez człowieka hodowli. Najpopularniejszą odmianą kapusty, tradycyjnie pozostaje kapusta głowiasta. Uprawiali ją już starożytni Rzymianie w I wieku n.e. W Polsce pierwsze wzmianki o kapuście głowiastej pochodzą z XVI w.
Od wielu lat kapusta biała króluje w polskim jadłospisie. Już kuchnia staropolska znała kapuśniak z grzybami, kapustę przyrządzoną na słodko i kwaśno, bigos i kapustę z grochem. Jednak dość wcześnie przekonano się o jej walorach zdrowotnych. Jest ona cennym warzywem w medycynie ludowej.
Kapusta biała ma zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne. Świeże liście posiadają właściwości lecznicze. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów, leczą miedzy innymi nerwobóle reumatyczne, bóle głowy, ukąszenia, owrzodzenia, odmrożenia i wiele innych.
Kapustę na użytek wewnętrzy w postaci surówek lub świeżego soku, zaleca się na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego i ogólne osłabienie.
Nie bez znaczenia dla organizmu jest spożywanie kapusty kiszonej. Zawiera ona enzym pomagający w trawieniu tłuszczów oraz działa dezynfekująco na przewód pokarmowy. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C (w 100g zawiera około 18 mg ).Spośród składników mineralnych zawartych w kapuście na uwagę zasługuje także stosunkowo duża zawartość składników mineralnych: potasu (150 do 306 mg/100g produktu), wapnia (45-77mg/100g) oraz błonnika pokarmowego.
Do zalet kapusty należy zaliczyć także odpowiednią zawartość siarki - pierwiastka, który wpływa na wygląd włosów, cery a także paznokci. Na terenie gminy Charsznica istnieje od kilku pokoleń tradycja kiszenia kapusty, wykonywana według własnych, sprawdzonych receptur.